Kniha vznikla na základě výsledků empirických šetření, které prováděla Fakulta podnikatelská na Vysokém učení technickém při zkoumání výrobních podniků i jejich okolního prostředí.

Autoři vytipovali klíčové přístupy a hlavní techniky a nástroje pro řízení malých a středních podniků. Ty jsou rozdělené do čtyř oddílů:

1. Dlouhodobá filosofie podnikání se zaměřením na analytické činnosti a jejich využití pro udržitelný rozvoj podnikání v globalizovaném prostředí v rámci logistických řetězců a sítí.

2. Moderní přístupy k využití procesního řízení, projektů a produktů ICT.

3. Řízení výrobních procesů zaměřené na nástroje dlouhodobého myšlení managementu podniků k rozvoji podnikání ve prospěch dalšího článku řetězce, ale i celého podniku.

4. Řízení logistických procesů zaměřené na koordinaci, synchronizaci a řízení různých forem materiálových, finančních, energetických či informačních toků nejen v podniku, ale i u dodavatelů, distributorů, prodejců či poskytovatelů služeb.

Kniha Výrobní a logistické procesy v podnikání přichází v situaci, kdy více a více podniků musí nejen řešit efektivitu podnikání a jak uspokojit zákazníky, ale hlavně jak a kde nalézt schopné a kvalifikované pracovníky. Poskytnutý všeobjímající pohled v souvislostech je cennou pomůckou pro přípravu digitalizace a tématem k zamyšlení pro ty, co se již na kolbišti průmyslu pohybují,“ uvedl Petr Střelec, manažer firmy FEI Czech Republic.

Související